Test etmek için yeterli mi? | Haberler Online

Adanali

Active member
Yazılımdaki hatalar önlenmelidir: Yazılım bu günlerde bunun için çok önemlidir. Böylece yazılım ekipleri test etmelidir. Ama yeterli mi?

Bir sorun için giderek fazla çözüm var. Yazılım testleri, yazılımdaki hataların olumsuz etkilere sahip olmasını önler. Testler hataları önlemez: sorunlardan ayrılmadan önce hatalar bulacaksınız.

Performans testleri özellikle zordur: kullanıcının davranışı simüle edilmeli, sağlanan kullanıcı sayısı bilinmeli ve ilgili performans performansını elde edebilen bir test sistemi olmalıdır. Bu gereksinimler genellikle gerçekçi değildir. Yeni özelliklerle, kullanıcının davranışı henüz bilinemez. Üretimle ilgili üretime sahip bir sistem oluşturmak genellikle çok pahalı ve çok karmaşıktır.

Alternatifler

Bir ekip daha önce test yapmadan performans sorunlarını nasıl bulabilir? Ekip yalnızca sunucunun bir kısmına yeni bir sürümü dağıtabilir. Bir performans sorunu varsa, sunucular yük üzerinde eski sürümle çalışabilir. Yeni sürüm, olumsuz olmadan tekrar üretimden kaldırılabilir. Bu prosedüre Kanarya'nın serbest bırakılması denir.

Bu prosedür için izleme, bir problemin önceden tanınması için yeterli değerler sağlamalıdır. Hızlı ve güvenilir bir şekilde tepki vermek için dağıtım ve geri alma da otomatikleştirilmelidir. Testlere ek olarak, izleme ve dağıtım yatırımına değer.

Performans ile bu yaklaşım her zaman yararlıdır, çünkü performans testleri tek başına yeterli güvenlik sunmaz. Ama aynı zamanda teknik hatalarla, bu prosedür bir ek veya hatta en iyi yaklaşım olabilir. Örneğin, eski ve yeni sürüm paralel olarak yönetilebilir. Yeni sürüm “kör”, yani veri üzerinde etkisi olmadan gerçekleştirilir ve sonuçlar karşılaştırılır.

Diğer olası önlemler

Diğer olası önlemler: Yazılım daha sık üretime sokulabilir. Daha küçük pasajlardaki değişikliklerin nasıl yapıldığı ve bu nedenle daha az riskli. Bu sürekli doğum fikridir. Veya yazılım birkaç dağıtım bağımsız modülüne (“mikro hizmetler”) ayrılmıştır. Bu aynı zamanda bir dağılım riskini de azaltır, çünkü sistemin sadece küçük bir kısmı ilgilenir.

Dolayısıyla, testlerin ve diğer önlemlerin bir kombinasyonu sadece yüksek kaliteli yazılımı garanti eder.

TL; Dr.

Testler sadece yazılım sorunlarını önlemenin bir yoludur. En etkili hareket etmek ve seçmek için alternatifleri bilmek önemlidir.

()