Yeni kıyafetler ve eski Marx – vitrin tasarımcısıyla röportaj

Kurnazlik

Global Mod
Global Mod
Iris Herklotz’un artık çalışmalarına ait hiçbir fotoğrafı yok. Ancak çevrimiçi arşivlerde bunlardan bazılarını bulduk: büyük camların arkasında, beyaz önlüklü, fönlü saç modelleri olan, mankenlerle ve reklam malzemeleriyle uğraşan dekoratörlerin resimleri. Iris Herklotz, DDR zamanına ait fotoğraflara ilgili hikayelerle katkıda bulunuyor.

Yetmişli ve seksenli yıllarda önce Leipzig’de ve daha sonra Doğu Berlin’de vitrin tasarımcısı olarak çalıştı. Eğitim ve günlük çalışma hayatı nasıldı? Ticari kuruluşların reklam departmanları nasıl yapılandırıldı? Bir moda mağazasında Karl Marx portrelerinin ve kırmızı karanfillerin ne işi var? Iris Herklotz bunu bize Prenzlauer Berg’deki bir kafede röportaj sırasında anlattı.

Bayan Herklotz, editöre, Berlin Duvarı’nın yıkılışına kadar Doğu Almanya’da vitrin tasarımcısı olarak çalıştığınızı belirttiğiniz bir mektup yazmıştınız. Hemen kulaklarımı diktim; özellikle de ilk okul stajımı 14 yaşında benzer bir şirkette yaptığım için. Bu harika mesleğe nasıl geldiniz?

Bu tabiri caizse bir aile meselesiydi. 1924 doğumlu annem, Leipzig’de terzilik eğitimi aldı ve daha sonra bir kadın giyim mağazasında pazarlamacı olarak çalıştı. Ve o zamanlar -ben 1954’te doğdum, ağabeyim 1950’de- biz çocuklara ne olmak istediğimiz sorulmadı. Buna ebeveynler karar verdi. Ve annemin bir çalışan olarak Leipzig-Land ticaret örgütünün patronlarıyla iyi ilişkileri olduğu için bana şöyle dediler: Vitrin tasarımcısı olacaksın!

Özellikle çocuklar sihirli bir şekilde mağaza vitrinlerine çekildiklerini hissettiler.İmago

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Peki bu kararı hızla kabul edebildiniz mi?

Kesinlikle! Bir yandan, kadın giyim mağazasında sık sık annemi ziyaret ettiğim ve dekoratörlerin elbise askıları ve mankenler arasında koşturmasını izlediğim için. Öte yandan ailemde moda büyük bir konuydu. Annem, her zaman ellili yılların tarzına uygun güzel elbiseler giyen ve asla pantolon giymeyen, stil sahibi bir kadındı. Haftada bir kez giyinip Leipzig şehir merkezine gidip mağazadan mağazaya gidip nelerin yeni olduğunu görmeye gittiğimizi hala çok iyi hatırlıyorum. Bugün muhtemelen “alışveriş”ten bahsedeceğiz.

Eğitiminizi 1971-1974 yılları arasında bahsettiğiniz gibi Leipzig-Land ticaret teşkilatında tamamladınız.

Doğru. HO Leipzig-Land, gıda ticareti dışındaki tüm perakende mağazalardan sorumluydu. Ancak eğitimimi sadece kadından erkeğe, çocuktan çoraba, yani kazak, gecelik, çorap gibi yuvarlak örülmüş her şeye kadar tüm moda alanlarını kapsayan hazır giyim bölümünde yaptım. Eğitim üç yıl sürdü: Meslek okulunda sanat ve renk tasarımı hakkında çok şey öğrendik ve bazen kendi eskizlerimizi ve tasarımlarımızı yapmak veya üç noktalı kompozisyona göre bir vitrin nasıl inşa edilebileceğini içselleştirmek zorunda kaldık. İşin pratik kısmını Leipzig pazarındaki bir stüdyoda öğrendik.

En yeni kıyafetler, 1967'de Magdeburg'daki bir moda mağazasının vitrinlerinde düzenli olarak sergileniyordu.

En yeni kıyafetler, 1967’de Magdeburg’daki bir moda mağazasının vitrinlerinde düzenli olarak sergileniyordu.İmago

Peki stüdyoda tam olarak ne yaptın?

Aslında dekorasyon çalıştığımız vitrin kabinleri kurulmuştu. Örneğin bize on top kumaş ve mevsimsel bir tema verildi ve kumaşları ilkbahar veya sonbahara göre seçip örtmek zorunda kaldık. Ya da mankenleri nasıl giydireceğimizi, bebeğe çok büyük gelen kıyafetleri iğne ile nasıl ayarlayacağımızı ya da eteğe tel ile salıncak eklemeyi pratik ettik. Bize ayrıca fırçayla yazmamız da öğretildi; ne de olsa o zamanlar dekoratörler fiyat etiketlerini hâlâ fırçayla elle yazıyorlardı. Bugün hala oldukça iyi bir el yazım var.

Çok fazla yaratıcı özgürlüğe sahip bir eğitim gibi görünüyor.

Kısmen evet. Ancak aynı zamanda kendimizi verilen tasarımlara yönlendirmeyi de öğrendik. O dönemde vitrinler bir grafik tasarımcı tarafından tasarlanıp çiziliyordu; dekoratörler olarak biz de bu tasarımın titizlikle uygulanmasından sorumluyduk. Eğitim merkezimizde gerçekten harika bir grafik tasarımcımız vardı, Miss Kühn, “Miss”e her zaman büyük önem veriyordu. Harika tasarımlar çizdi, biz de bunları reklam malzemeleri ve modayı kullanarak yeniden yarattık.

Bilgi kutusu resmi

Konstantin Börner

Kişiye

1954 yılında Saksonya’da doğan Iris Herklotz, Leipzig-Land ticaret organizasyonunda vitrin tasarımcısı olarak eğitimini tamamladı. 1974 yılında mezun olduktan sonra Berlin perakende organizasyonuna geçti ve burada Pankow’daki tüm moda mağazalarından sorumlu oldu. Yeniden birleşmenin ardından emekli olana kadar kocasının Pankow’daki mühendislik ofisinde, daha sonra Müşavir Mühendisler Derneği’nde çalıştı. Iris Herklotz Pankow’da yaşıyor, yetişkin bir kızı var ve bugün Chronik Pankow Dostları, Almanya Hümanist Derneği ve Pankow Kadın Danışma Konseyi’nde gönüllü olarak çalışıyor.

Reklam materyalini kendiniz mi hazırladınız?

Hayır, bunun için ayrı bir meslek vardı: geleneksel olarak erkek meslektaşların öğrendiği reklam malzemesi imalatçılığı mesleği, biz dekoratörler arasında ise neredeyse sadece kadınlar vardı. Daha sonraki profesyonel hayatımda da bu hep böyle kaldı: Beyler reklam malzemelerini yaptı, biz dekoratörler olarak adlandırılan “dekolar”dık, sonra vitrinleri tasarladık. Her zaman bir grup kadın doktorla karıştırılabileceğimiz beyaz önlükler giyerdik. Oldukça pürüzsüz, serinletici bir pamuklu kumaş olan basma kumaştan yapılan paltolar, üzerlerinde güneş parladığında büyük mağaza vitrinlerinde kolayca 50 dereceye ulaşabildiği için yaz aylarında özellikle faydalı oldu.

Sürekli izlendiğin bir işin olması tuhaf olsa gerek. Vitrinlerde çalışırken her zaman geniş bir şehir izleyicisine görünürdünüz.

Hayır hayır, biz süslerken mağazaların vitrinleri beyaz örtülerle kapatılmıştı. Tabii bu perdeli vitrinler, oradan koşarak geçen çocukların merakını uyandırdı ve çocuklar daha sonra camları çaldı. Bazen perdelerin altından ellerimizi uzatıp onlara küçük bir kukla gösterisi yapardık. Bu küçük izleyiciler için her zaman çok komikti!

1983'te burada çorap tamircisi olarak hizmet veren hizmetlerin de güzel bir şekilde tanıtılması gerekiyor.

1983’te burada çorap tamircisi olarak hizmet veren hizmetlerin de güzel bir şekilde tanıtılması gerekiyor.İmago

Daha sonraki profesyonel yaşamınızdan bahsederken, Berlin-Pankow’da dekoratör olarak yaptığınız işi kastediyorsunuz. Buraya nasıl geldin?

Eşim lise diplomasını ve mesleki eğitimini Leipzig’de tamamladı, ardından Berlin’de makine mühendisliği okudu. Böylece Pankow’a taşındık. Şans eseri, eğitimim sırasında Berlin’de dekoratör olarak çalışan ve beni hemen işe alabilen bir arkadaşımla tanıştım. Neredeyse tüm bölgelerde işçi sıkıntısı vardı, bu nedenle 1976’dan beri çalıştığım HO Berlin başvurumdan çok memnun kaldı.

Bölümünüz Berlin ticaret organizasyonu içerisinde nasıl yapılandı?

Burada da dekoratörleri olan seçkin mağazaların dışında tüm moda mağazalarının sorumluluğu bize aitti. HO-Berlin’in toplamda yaklaşık 6.000 çalışanı vardı ve bunların yaklaşık 200’ü Lichtenberg merkezli reklam departmanına ait dekoratörlerdi. Karl-Marx-Allee’deki gençlik moda mağazası gibi devasa mağazalar vardı; burada düzinelerce meslektaşı mağaza vitrinlerini süslemekle meşguldü. Bu biraz da çalışanların yaşadığı yere göre organize edilmişti: Sabahları beyaz önlüklerimizle, her zaman alet çantamızla yola çıktığımız Pankow’daki tüm moda mağazalarından beş veya altı meslektaşımla birlikte sorumluydum.

Friedrichstrasse'deki Janine moda evi 1990'da müşterilerin ilgisini çekiyor.

Friedrichstrasse’deki Janine moda evi 1990’da müşterilerin ilgisini çekiyor.İmago

Bunlar tam olarak hangi mağazalardı?

Mesela Ossietzkystrasse’de sık sık süslediğimiz büyük bir gençlik moda mağazası vardı. Aynı şekilde Schönhauser Allee’deki iki harika erkek giyim mağazasında. Orada hala çok sayıda “kol” vardı.

Lütfen ne?

Orada takım elbise rafta sıra halinde asılıydı ve satıcı kadınların kolları sürekli olarak düzleştirmesi ve düzeltmesi gerekiyordu. Bir takım elbise seriden yeni çıkarıldığında ve artık her şey tam olarak doğru görünmediğinde “kollamak”. Satış konusunda büyük bir yeteneğe sahip olan patronu hala çok iyi hatırlıyorum: Adamları aynanın karşısına dikti ve her zaman tam olarak uymayan takım elbiseyi tek parça gibi oturacak şekilde arkadan birleştirdi. önünde. Biraz mankenlerimizi nasıl giydirdiğimize benziyor.

Siyasi motifler, burada Marx ve 1983 yılında Doğu Almanya'daki bir moda mağazasında kırmızı karanfiller de zaman zaman sergileniyordu.

Siyasi motifler, burada Marx ve 1983 yılında Doğu Almanya’daki bir moda mağazasında kırmızı karanfiller de zaman zaman sergileniyordu.İmago

Sizin için normal bir iş gününün nasıl geçtiğini anlatabilir misiniz?

Genellikle sabah 7’de reklam departmanında buluşup, tahsis edilen mağazalara doğru yola çıkıyorduk. Pencereler her yeni sezon için tamamen yeniden tasarlandı, ancak bu arada gösterilen modayı düzenli olarak değiştirdik. Ancak pencerelerin arkasında ne olacağına ilgili satış noktası müdürü karar verdi ve sonuçta pencereleri de bizden kabul etti. Çoğu zaman sergilenen kıyafetler tek başına iyi satılmayan kıyafetlerdi. Tabiri caizse “yavaş satıcı”.

Ayrıca pencerelerde zaman zaman siyasi motifler de görülüyordu. İnternetten mankenlerin arasında Karl Marx portrelerinin asılı olduğunu ya da pencerelerin kırmızı karanfillerle kaplandığını görebileceğiniz fotoğraflar buldum.

Evet, örneğin Cumhuriyet’in doğum gününe özel reklam malzemesi hazırlandı. Artık yıldönümünün modayla hiçbir ilgisi yok ama kentsel alanda görünür olması gerekiyor. Ziyaret ettiğimiz bazı dükkanlar, örneğin Pankow’daki Ossietzkystrasse’deki dükkan da, devlet misafirlerinin geçerken halkın onlara el salladığı sözde protokol güzergahı üzerindeydi.

Bir Rostock mağazasında 1984'teki gençlik töreni için en yeni kumaşlar sergileniyor.

Bir Rostock mağazasında 1984’teki gençlik töreni için en yeni kumaşlar sergileniyor.İmago

Doğu Almanya’nın sona ermesiyle birlikte ticaret örgütleri de feshedildi. Hala işine sadık kaldın mı?

Çalıştığım şirket feshedildi, bu doğru. Her çalışanın kendisini yeniden yönlendirmesi gerekiyordu. Yeniden eğitim aldıktan sonra, bir iş arkadaşıyla birlikte mühendis olarak kendi işini kuran ve bu arada ofisini Pankow’daki eski reklam departmanımıza taşıyan kocamın mimarlık ofisine katıldım. Daha sonra orada asistan olarak çalıştım.

Vitrinleri özledin mi?

Evet çok! Her şeyden önce şehirde olmayı o kadar çok özledim ki; çok çeşitli ve harika bir işti. Bugün Pankow’da ziyaret ettiğim mağazaların ne hale geldiğini görünce özellikle nostaljik hissediyorum: Eskiden çocuk giyim mağazasının olduğu yerde artık bir tıbbi malzeme mağazası var, iş kıyafetleri mağazası bir seyahat acentesine dönüştü ve kadın giyim mağazası artık bir Haberin Detayları. Artık hiçbir evin güzel vitrinleri yok.